dinsdag 24 mei 2011

Inspirerend verhaal

De monnik en de stier

Er was eens een monnik die een dorp inging terwijl hij op een stier reed.

De inwoners van het dorp, die hem nog nooit hadden gezien, vroegen hem:

– Wat doet u hier?

– Ik ben op zoek naar een stier.

De inwoners keken elkaar verbaasd aan en begonnen te lachen om die rare situatie, terwijl de monnik wegreed.

De volgende dag keerde de monnik terug naar het dorp, terwijl hij weer op een stier reed. Opnieuw vroegen de dorpelingen hem wat hij daar deed.

– Ik heb het jullie al gezegd: ik zoek een stier, antwoordde hij

En opnieuw vertrok de monnik, terwijl allen lachten.

Op de derde dag herhaalde die situatie zich opnieuw en de dorpelingen vroegen hem nogmaals wat de ware reden was dat hij naar het dorp kwam. Terwijl hij op de stier was, antwoordde hij:

– Ik zoek een stier.

Omdat de situatie nu al niet grappig meer was, besloot één van de inwoners om er iets van te zeggen:

– Luister eens, u bent een monnik, een persoon met wijsheid, maar dit is al de derde keer dat u ons dorp inrijdt op zoek naar een stier, terwijl wij allen zien dat u de hele tijd op een stier rijdt! We begrijpen niet wat uw bedoeling is!

Waarop de monnik antwoordde:

– Dit is ook de manier waarop u naar het geluk zoekt.

Misschien is het geluk één van de grootste wensen van de mensheid, maar wat weinigen weten is dat ze het vinden op hun pad en niet bij hun bestemming, hierom genieten ze niet van de schoonheid van hun tocht, omdat ze denken dat hun droom om gelukkig te zijn in iets, iemand of ergens is dat ze nog niet hebben gevonden.

Natuurlijk moeten we vooruit kijken, dromen hebben, doelen stellen en die nastreven, maar we kunnen niet uit het oog verliezen dat onze verwezenlijking in het heden ligt; in de manier waarop we de dingen doen.

Het geluk is niet te vinden in een andere baan, een ander beroep, ander huwelijk, andere vrienden, ander huis, andere auto of wat voor ander ding dan ook. Als we leren om naar ons hedendaagse leven te kijken, dan zullen we zien dat het leven ons vele gelegenheden heeft geschonken die misschien gecamoufleerd werden door onze haast om onze doelen te bereiken.

Stop niet om uw doelen na te streven, maar vergeet niet om van uw tocht te genieten, omdat het leven daar plaatsvindt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten