donderdag 10 maart 2011

De twee soorten leeuwen

We zijn geschapen met een bewustzijn voor rechtvaardigheid dat zich manifsteert wanneer we geconfronteerd worden door situaties zoals agressie, diefstal, onbeleefdheid, enz. Op dat moment, alleen maar door het zien van zo'n situatie ontstaat er een opstand in ons binnenste, maar die dient nergens toe als deze niet gepaard gaat met handelingen, als we geen initiatief nemen om de situatie aan te vallen.


Bijvoorbeeld:


Er bestaat een wilde leeuw en een leeuw van de dierentuin. De leeuw van dedierentuin hoeft niet te jagen, zich te verdedigen en loopt geen enkel gevaar. Hij heeftzelfs zijn eigen stal. Elke dag op een vast tijdstip brengt een verzorger vlees voor hem dat werd geselecteerd met allerlei soorten voedingsstoffen, zodat zijn manen zullen blijven glanzen en om zijn spieren sterk te houden. Aan de andere kant moet de wilde leeuw de regen en de hete woestijnzon doorstaan. Als hij wil eten, moet hij jagen. Hij loopt risico's om in situaties te komen waar hij zich moet verdedigen om in leven te blijven. Zijn manen zijn ook niet zo verzorgd.


Vanuit een logisch oogpunt bekeken, heeft de leeuw van de dierentuin een beter leven dan de wilde leeuw. Er is, echter, een probleem, eigenlijk veel problemen: de leeuw van de dierentuin kiest niet wat hij eet, iemand doet dat voor hem. Hij heeft geen vrijheid, hij is altijd gelimiteerd door de hekken. Hij wordt bewonderd, maar hij is niet in staat om te overleven als hij terug zou moeten gaan naar zijn oorspronkelijke leefomgeving. Echter, boven alles is de wilde leeuw vrij. Hij gaat waar hij naartoe wil, eet wat hij wil; vandaag een eend, morgen een hert, daarna weer een wild zwijn… Niemand kan hem vertellen waar hij naartoe moet gaan, wat hij moet eten of wat hij moet doen. Beiden zijn leeuwen, maar één is wild en van niemand afhankelijk, leeft elke dag als een uitdaging die hij moet winnen om te overleven.


Nou, is dit niet wat er met de meerderheid van de christenen gebeurt? Voordat ze God kenden waren ze "wilde leeuwen", ze vreesden niets, waren moedig en velen hadden zelfs het lef om tegen de wet in te gaan. Echter, vandaag de dag, waarin zij werkelijk vrij zijn en het initiatief kunnen nemen om hun doelen te bereiken, moedig kunnen zijn voor hetgeen dat juist is, nemen ze de houding aan van de leeuw van de dierentuin. Ze zijn lui en wachten op God (hun verzorger) om alles voor hun te doen. Ze zijn beperkt, begrensd door de "hekken" van religieusiteit. Ze zijn leeuwen, hebben de aard van een leeuw, maar ze zijn leeuwen van de dierentuin.


Ik hoef niet eens te praten over de circusleeuw, noch de speelgoedleeuw.


Bisschop Edir Macedo

1 opmerking:

  1. Wij moeten niet verwachten dat God alles voor ons zal doen. Wij moeten zelf ook onze deel doen.

    BeantwoordenVerwijderen