donderdag 27 mei 2010

Het vuur van Berg Sinaï

Wanneer we over Berg Sinaï spreken is het eerste waar we aan dienen te denken zijn heiligheid. God daalde neer op Berg Sinaï en veranderde hem in een groot symbool van Zijn verbond met de mens. Daarom waarschuwde God Mozes door te zeggen, "Nader hier niet toe; trek uw schoenen uit van uw voeten; want de plaats, waarop gij staat, is heilig land." (Exodus 3:5)


Is de heiligheid van die plaats verdwenen? Dat hangt van uw geloof af. Mijn geloof vertelt me dat Sinaï dezelfde is zoals in de dagen van Mozes. Horeb, of Sinaï, betekent 'uitgestorven plaats', wat wil zeggen, een trieste en verlaten plaats. Maar God koos Sinaï juist uit vanwege die eigenschap, omdat het bij Zijn volk pastte. Zij waren veracht, net zoals wij die veracht worden door de maatschappij vandaag de dag.


Sinaï veranderde van een uitgestorven berg naar één van de meest gerespecteerde bergen. God werkt op dezelfde manier met diegenen die veracht worden door de wereld. Zoals het staat geschreven: "Die den geringe uit het stof opricht, en den nooddruftige uit den drek verhoogt; om te doen zitten bij de prinsen, bij de prinsen Zijns volks." (Psalm 113:7-8)


Zoals het kruis een symbool is van onze behoudenis, is Berg Sinaï een symbool van de scheiding tussen onze oude levens en onze nieuwe levens. Elke keer dat ik mijn voeten daar plaats, herinner ik me de beloftes die God maakte aan Mozes. Daar eisen we onze rechten en privilleges op volgens het Woord van God. In die dagen was Berg Sinaï een getuige van het verbond dat God maakte. En in dit geloof zullen we bidden namens diegenen die ons hun gebedsvragen toevertrouwen.


Een ander aspect over Berg Sinaï dat beschouwd zou moeten worden, is het verbond tussen God en Zijn volk. We weten allemaal dat in een verbond met God het offer noodzakelijk is. We merken in de Bijbel op, dat elk verbond tussen God en Zijn volk, het bloedvergieten van dieren betrok.


Door het offer van Jezus was God in staat om de deur te open en de mensheid te redden. Echter, dit betekent niet dat iedereen gered zal worden. Alleen diegenen die het volgende accepteren: "Geloof in den Heere Jezus Christus, en gij zult zalig worden, gij en uw huis." (Handelingen 16:31)


Geloven in de Here Jezus betekent uw leven honderd procent aan Hem geven. Offer is de materialisatie van het geloof. Daarom zijn het alleen diegenen die offeren die in helden veranderen. Met andere woorden, elke belofte die God maakte zal gebeuren, afhankelijk van de materialisatie van uw geloof.


Op Berg Sinaï openbaarde God de zegens voor gehoorzaamheid en de vloeken voor ongehoorzaamheid; maar Hij liet het volk beslissen of ze wel of niet gehoorzaam zouden zijn. Jozua en Kaleb waren de enigen die het land dat vloeide van melk en honing ingingen, omdat zij volhardden, gelovend in de vervulling van Gods beloftes.


Sinaï beklimmen is ook een uitdaging van geloof. Deze tocht is moeilijk! Maar God koos ervoor om in deze moeilijk te bereiken plaats, het einde van het lijden van Zijn volk vast te stellen.


Ja het was daar dat Hij tegen Mozes zei: "trek uw schoenen uit van uw voeten; want de plaats, waarop gij staat, is heilig land." (Exodus 3:5)


God zegent u,

Bisschop Edir Macedo

Geen opmerkingen:

Een reactie posten