woensdag 5 mei 2010

De eieren, wortels en de koffiepoeder

Een dochter vroeg haar vader waarom de dingen in haar leven zo moeilijk waren voor haar. Zij wist niet meer wat ze moest doen en wilde opgeven. Ze was moe van strijden en vechten. Zodra ze een probleem overwon leek het wel alsof er een ander probleem ontstond.


Haar vader, een kok, nam haar mee naar zijn keuken. Hij vulde drie pannen met water en plaatste ze op hoog vuur. In één van de pannen plaatste hij wortels, in een andere eieren en in de laatste koffiepoeder. Hij liet ze allen koken, zonder een woord te zeggen.


De dochter zuchtte diep en wachtte ongeduldig terwijl ze zich afvroeg wat hij aan het doen was.


Ongeveer vijf minuten later deed hij het gas uit. Hij schepte de wortels uit de pan en plaatste ze op een bord. Hij haalde de eieren ook uit de pan en plaatste ze in een kom. Daarna nam hij de koffie en goot het ook in een kom. Hij draaide zich om naar haar en vroeg:


- Lieverd, wat zie je daar?


- Wortels, eieren en koffie antwoordde ze.


Hij bracht haar dichterbij en vroeg haar om de wortels te proeven.


Zij gehoorzaamde en merkte op dat de wortels zacht waren.


Hij vroeg haar om een ei te pakken en het te breken. Zij gehoorzaamde en nadat ze de eierschaal had weg gehaald bemerkte ze dat het ei harder werd door de hitte.


Ten slotte vroeg hij haar om een slok te nemen van de koffie. Zij lachte nadat ze de lekkere aroma ervan had geproefd.


- Vader wat betekent dit alles vroeg ze?


Hij legde uit dat elk van hun met dezelfde uitdaging werd geconfronteerd, het hete water, maar elk van hun reageerde er anders op.


De wortels gingen er sterk in, stevig en inflexiebel, maar nadat ze werden ondergedompeld in het hete water werden ze zacht en fragiel.


De eieren waren fragiel, de eierschaal beschermde de vloeibare inhoud, maar nadat ze ondergedompeld werden in het hete water werd de vloeibare inhoud veel harder.


De koffiepoeder, echter, was onvergelijkelijk; nadat het in het hete water werd geplaatst, veranderde de koffepoeder het water zelf.


Hij vroeg toen zijn dochter:


- Welke van hun ben jij, mijn lieve schat? Wanneer de uitdagingen op jouw deur kloppen, hoe reageer jij dan? Ben jij net als een wortel die sterk lijkt, maar door de pijn en tegenslagen word je zacht, fragiel en verlies jij je kracht? Of misschien ben jij net zoals een ei, die begint met een zacht hart, maar een hard hart krijgt na een verlies of een teleurstelling, terwijl zijn schaal hetzelfde lijkt? Of ben jij misschien net zoals de koffiepoeder, in staat om de uitdagingen te veranderen in iets dat hem beter maakte dan hij voorheen was.


Wij zijn verantwoordelijk voor onze eigen beslissingen. Het ligt in onze handen – alleen die van ons – om te beslissen of een zogenaamde crisis ons profesionele leven, relatie, eigen leven enz. zal beïnvloeden.


Wanneer u mensen hoort klagen over hun situaties, geef ze dan positieve woorden. Maar u moet daarin geloven. Geloof dat u de capaciteit en vermogen heeft om deze uitdaging te overwinnen.


Een leven heeft geen betekenis als het niet in staat is om andere levens op een positieve manier te beïnvloeden.


Als u deze innerlijke kracht wilt ontvangen bezoek dan één van de Universele Kerken en neem deel aan de diensten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten