dinsdag 14 december 2010

De heilige Mozes

We weten dat het onmogelijk is om God te behagen zonder het geloof. Als het geloof afhankelijk was van de gevoelens dan was het logisch dat Hij er niet mee kon werken, immers hoe kunt u het hart iets opleggen? Maar omdat het geloof te maken heeft met gehoorzaamheid en afhankelijkheid van Zijn Woord is het heel moeilijk om Hem niet te behagen.


Mozes, bijvoorbeeld, had zo'n kanaal om openlijk met God te communiceren. Als een dienaar was hij één van de meest heilige en gekwalificeerde dienaren allertijden. Zijn geestelijk karakter toont:


– Hij was de zachtmoedigste onder de mensen;


– De Heer sprak met hem van aangezicht tot aangezicht;


– De communicatie tussen God en hem was op een vriendschappelijk niveau;


– Hij zag de vorm van God;


– Zijn gezicht straalde zoveel nadat hij met God had gesproken dat hij een sluier moest dragen om met zijn

ondergeschikten te praten;


– Toen zijn broer en zus tegen hem in opstand kwamen, verdedigde de Here zelf hem, zeggende:


"…Indien onder u een profeet is, dan maak Ik, de HERE, Mij in een gezicht aan hem bekend, in een droom spreek Ik met hem. Niet aldus met mijn knecht Mozes, vertrouwd als hij is in geheel mijn huis. Van mond tot mond spreek Ik met hem, duidelijk en niet in raadselen, maar hij aanschouwt de gestalte des HEREN. Waarom hebt gij u dan niet ontzien tegen mijn knecht Mozes te spreken?" (Numeri 12:6-8) NBG-Vertaling 1951


Deze feiten tonen hoe hoog hij in aanzien stond bij de Here. Maar ondanks dit alles, werd hij niet gespaard toen hij twijfelde. Hij bleef achter met de anderen. De gebeurtenis vond plaats bij de rots van Meriba. Numeri 20.


Zijn ongehoorzaamheid kostte hem de toegang tot het Beloofde Land. Toen hij smeekte om erin te komen werd de Heer boos op hem. Dit alles vanwege het feit dat zijn geloof was aangetast door het ongeloof van anderen. En God zei: Genoeg! Praat niet meer met Mij over deze zaak. Deuteronomium 3:26


Veel christelijke mensen die eerlijk en oprecht zijn en hun elementaire verplichtingen nakomen tegenover God zijn achter gebleven omdat zij hebben geluisterd naar negatieve christenen. Mensen die niet alleen twijfelen aan de kracht van het geloof dat offert, maar ook hun ongeloof verspreiden.


Bisschop Edir Macedo

7 opmerkingen:

 1. Hier kunnen we zien wat 1 kleine twijfel kan doen in onze levens. Doordat Mozes twijfelde en anders handelde dan God had gezegd tegen hem mocht hij het beloofde land niet meer in ondanks dat hij God al voor 40 jaar diende en dit alles komt alleen door 1 kleine twijfel die hij had. Hier kunnen we ook zien dat geloof en twijfel 2 grote vijanden van elkaar zijn ze gaan niet samen. We dienen zeker te zijn van onze geloof om naar voren te gaan en te veroveren. In geloof

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Twijfel niet aan de kracht van het geloof, maar ga in volle kracht!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo zien we dat de kleinste details meetellen, het maakt niet uit of Mozes Hem voor 40 jaar of voor 80 jaar aan het dienen was ... Geloof is zekerheid en niet voor 1 moment, maar voor alle tijde !

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Laten we niet vergeten dat het geloof niet altijd even sterk is. En dat er kinderen en volwassenen in het geloof zijn. Zeker, we moeten sterk staan in het geloof. Maar ook oog hebben voor diegenen waar het allemaal even niet zo zeker is. 1 Korinthe 13 leert ons dat geloof zonder liefde niets is.
  Daarnaast denk ik dat het onderwerp van het geloof belangrijker is dan het geloof zelf. Het geloof is in zekere zin maar een middel.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zonder geloof is het onmogelijk om God te behagen!
  Hebreeën 11:6

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Faith is our greatest possession, because it is through faith that we can achieve great things and it still gives us the right to eternal life.

  In faith,
  Vania Dantas

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Twijfel niet aan Gods Beloftes!

  Mijn rechtvaardige zal leven door het geloof. Maar als hij he topgeeft kan hij mij niet langer behagen. Hebreeërs 10:38

  BeantwoordenVerwijderen