zondag 6 juni 2010

Wie op geluk rekent

Geluk of pech?

Er was eens een arme jongen die in China woonde en op de stoep zat voor zijn huis. Wat hij het meest wilde hebben was een paard, maar hij had geen geld. Op die dag kwam er in zijn straat een cavalerie voorbij die een veulen met zich meenam die niet in staat was om de groep bij te houden. De leider van de cavalerie die zich bewust was van de wens van die jongen vroeg hem of hij het veulen wilde hebben.

Opgetogen kwam de jongen overeind. Een buurman die zag wat er gebeurde zei tegen de vader van de jongen "Uw zoon heeft geluk!" "Waarom?" vroeg de vader. "Kijk uw zoon wilde een paard hebben en er kwam een cavalerie langs en hij kreeg een veulen. Is dat niet geluk hebben?" zei hij. "Het kan geluk zijn of pech zijn!" antwoordde de vader.

De jongen zorgde voor het veulen met geheel zijn hart, maar op een dag toen het veulen volwassen was ontsnapte hij. Deze keer zei de buurman "Uw zoon is een pechvogel, toch? Hij kreeg een veulen, zorgde voor hem totdat hij volwassen werd en daarna rende het veulen weg!" "Het kan geluk zijn of pech zijn!" antwoordde de vader.

De tijd verstreek en op een dag keerde het paard terug met een wilde kudde bij zich. De jongen die inmiddels al een jongeman was geworden, slaagde erin om ze te omringen en ze allemaal te vangen. De buurman merkte het op en zei "Uw zoon is een geluksvogel! Hij krijgt een veulen, zorgt voor hem, het dier ontsnapt en keert terug met een kudde wilde paarden." "Het kan geluk zijn of pech zijn!" antwoordde de vader.

Een tijd later was de jongen één van de paarden aan het trainen, totdat hij opeens viel en zijn been brak. De buurman kwam en zei "Uw zoon is een pechvogel! Het paard vlucht, komt terug met een wilde kudde, hij ging één van hun trainen en breekt zijn been daarbij." "Het kan geluk zijn of pech zijn!" antwoordde de vader.

Een paar dagen later verklaarde het koninkrijk waar hij in woonde oorlog aan een naburig koninkrijk. Alle jongeren werden opgeroepen behalve die jongeman die zijn been had gebroken. De buurman zei "Uw zoon is een geluksvogel!"

Zo is het ook in het leven. Alles wat er gebeurt kan geluk of pech zijn. Het hangt ervan af wat er daarna komt. Wat nu op pech lijkt, kan in de toekomst veranderen in geluk.

Op geluk rekenen

In het algemeen rekenen mensen hun succes of nederlagen toe aan geluk of het ontbreken daarvan. Het is een manier van denken die simpelweg de creativiteit, innovatie en actie op de uitdagingen die het leven biedt, blokkeert.

"Wie op geluk rekent, wandelt samen met de pech."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten