dinsdag 27 april 2010

Driemaal langs de zeef?

Een jonge man zocht Socrates op en zei dat hij hem iets moest vertellen over iemand anders.

Socrates las op dat moment een boek, en hief zijn ogen op naar de jongen en vroeg:

- Is hetgeen je gaat vertellen al driemaal langs de zeef gegaan?

- Driemaal langs de zeef? Vroeg de jongen

- Ja! De eerste zeef is de WAARHEID.

Is hetgeen je mij wilt vertellen echt een feit?

In het geval dat je ervan hebt gehoord, dan moet het hier meteen ophouden. Maar laten we ervan uit gaan dat het de waarheid is, dan moet het langs de tweede zeef gaan: GOEDHEID.

Is hetgeen je mij wilt vertellen iets goeds?

Helpt het om de reputatie van de andere persoon op te bouwen of juist af te breken? Als hetgeen je wilt vertellen de waarheid en iets goeds is, dan moet het langs de derde zeef: NOODZAAK.

Komt het goed uit om dit te vertellen? Lost het iets op? Helpt het de gemeenschap? Kan het deze planeet verbeteren?

Socrates voltooide:

- Als het driemaal langs de zeef is gegaan, vertel het dan!!! Want zowel ik, jij en je broeder zullen er een voordeel uit halen.

In het tegenovergestelde geval moet je het vergeten en begraven. Dan is het een roddel om gewoonweg de sfeer te vergiftigen en twist te brengen onder de broeders en collega’s op deze planeet.

Denk hierover na!

1 opmerking:

  1. Voordat wij anderen wat willen vertellen, is het inderdaad verstandig om dat wat wij willen vertellen eerst te toetsen aan die drie elementen (waarheid, goedheid en noodzaak). Een roddel kan namelijk het leven van een mens verwoesten. Vooral wanneer de roddel ongegrond is. En degenen die geconfronteerd worden met een roddel dienen de roddel niet klakkeloos te geloven.

    BeantwoordenVerwijderen